Wat?

Fietsen Zonder Leeftijd is een win-win voor iedereen die mee fietst. Een eenvoudige en veilige uitstap waarvan passagiers én piloot genieten.

Daar doen we het voor

Fietsen Zonder Leeftijd is er voor iedereen die minder mobiel is en die toch wil profiteren van een fietstocht. Jij wilt mensen de kans geven (terug) de wind in hun haren te voelen. Hoe? Je neemt ze mee als passagier op een riksja. Hoe het allemaal begon, lees je op de homepagina.

Hoe kom je aan een riksja?

Vaak zien we dat organisaties (zoals woonzorgcentra, OCMW ’s of gemeenten) een riksja willen uittesten. Dat kan. Want bij Mobiel 21 kan je er een huren. Alle praktische info vind je hier.

Of een groep mensen is zó gewonnen voor het project, dat ze het heft in handen nemen om zelf een initiatief op te starten. Mobiel 21 is tussenpersoon voor de aankoop van een riksja bij bakfietseninfo.be. Wat moet je daarvoor doen? Hier lees je het.

Wie speelt er een rol in het verhaal van elk initiatief?

Initiatiefnemer

Vol goede moed neem je het voortouw. Samen met anderen in jouw woonplaats ga je aan de slag om financiën te vinden voor het nieuwe project, vrijwilligers te werven en publiciteit te maken voor ‘Fietsen Zonder Leeftijd’. Daarbij kan je rekenen op de ervaring en hulp van Mobiel 21 vzw. Andere partners zijn wellicht de gemeente, het woonzorgcentrum of lokaal dienstencentrum, welzijnsorganisaties die zich richten op ouderenzorg en/of vrijwilligerswerk. En natuurlijk de lokale afdelingen van de Fietsersbond en de seniorenbonden.

Als plaatselijke coördinator van ‘Fietsen Zonder Leeftijd’ organiseer je de planning en training van de vrijwillige chauffeurs van de riksja’s. En verbind je een binnengekomen vraag voor een rit met een piloot die op dat moment vrij is.

Eens opgestart kan je met al je vragen terecht bij Mobiel 21. Trouwens: elk jaar is er een inspiratiedag om ervaringen te delen met collega’s uit andere gemeenten. Je krijgt elke keer, ruim op tijd een uitnodiging.


De chauffeur/Piloot

Als piloot neem je vrijwillig senioren of mensen met een  – fysieke -beperking mee op fietstocht. Je rijdt met een riksja: een comfortabele elektrische (belangrijk detail!) bakfiets met 2 zitplaatsen vooraan. Uiteraard krijg je eerst een opleiding om veilig met de riksja te rijden. Bedoeling is dat je je engageert om regelmatig (maar volgens jouw agenda) met passagiers een rit te maken.


De supporters

Uiteraard spelen nog mensen een belangrijke rol om een initiatief op te starten en gaande te houden. Denk daarbij aan de mensen die achter de schermen werken. Om bv. de aanvragen door te geven aan de coördinator. Of die instaan voor de administratie en praktische zaken, zoals de verzekeringen, het onderhoud van de riksja en het warm houden van de vrijwilligers.

Kortom: een groep gemotiveerde, gepassioneerde mensen kunnen bergen verzetten. Om zo minder mobiele mensen mooie momenten te bezorgen.


Fiets je mee? Super!

Kijk dan eerst op de pagina ‘Waar?’ om te checken of er een initiatief in je buurt is. Misschien kan je daar een hand toesteken.
Of neem contact met ons op om je te registreren als initiatiefnemer.

Hier alvast een praktisch stappenplan om succesvol te starten.

Lees je alles graag rustig na?

In Fietsen Zonder Leeftijd  – in het kort vind je een klare uitleg over het project. Deel het gerust met andere geïnteresseerden. Of neem het mee naar het overleg met sponsors, gemeente of OCMW.