Hoe fiets je mee?

Fietsen Zonder Leeftijd is een win-win voor iedereen die meefietst.
Een eenvoudige en veilige uitstap waarvan passagiers én piloot genieten.

Wie speelt er een rol in het verhaal?

Initiatiefnemer

Vol goede moed neem je het voortouw om een nieuw riksjaproject op te starten. Samen met anderen in jouw organisatie of omgeving ga je aan de slag om financiën te vinden voor het nieuwe project, vrijwilligers te werven en publiciteit te maken voor ‘Fietsen Zonder Leeftijd’. Daarbij kan je rekenen op de ervaring en hulp van Mobiel 21 vzw. Andere partners zijn wellicht de gemeente, scholen en welzijnsorganisaties die zich richten op ouderenzorg en/of vrijwilligerswerk. En natuurlijk de lokale afdelingen van de Fietsersbond en de seniorenbonden.


Riksjef

De riksjef is de plaatselijke coördinator van ‘Fietsen Zonder Leeftijd’ eens het riksjaverhaal kan worden opgestart. Hij of zij organiseert de training van de vrijwillige bestuurders van de riksja’s. En verbindt een binnengekomen vraag voor een rit met een piloot die op dat moment vrij is. De riksjefs krijgen ondersteuning vanuit Mobiel 21. Ze  kunnen trouwens deelnemen aan bijeenkomsten om hun ervaringen te delen met collega’s uit andere gemeenten.


Piloot

Als piloot neem je vrijwillig senioren of mensen met een fysieke en of mentale beperking mee op fietstocht. Je rijdt met een riksja: een comfortabele elektrisch ondersteunde – belangrijk detail – bakfiets met 2 zitplaatsen vooraan. Uiteraard krijg je eerst een opleiding om veilig met de riksja te rijden. Bedoeling is dat je je engageert om regelmatig met passagiers een rit te maken.


Fiets je mee? Super!

Kijk dan eerst op de pagina ‘Waar?’ om te checken of er een initiatief in je buurt is. Of neem contact met ons op om je te registreren als initiatiefnemer, riksjef of piloot.