Veilig fietsen

Fietsen met een riksja is anders dan met een tweewieler. Tijdens het opleidingsmoment besteedt de specialist van Mobiel 21 aandacht aan 2 belangrijke zaken. Hier vind je ze in een notendop.

Hoe veilig met de riksja onderweg

Bij de technische aspecten van de riksja lees je informatie over hoe je veilig start. Hier komen een aantal tips aan bod om met de passagiers een veilige en aangename trip te maken.

  • Wees defensief en anticipeer. Je laat beter de auto’s voorbijrijden dan zelf je plek op te eisen. Met de riksja gaat het sowieso traag. Onnodig om de passagiers en jezelf in gevaar te brengen.
  • Blijf altijd zitten tijdens het fietsen.
  • 8 km/uur is meer dan voldoende en in bochten ‘trager graag’.
    Bij snelheden hoger dan 10 km/uur kan de bakfiets omvallen.
  • Hou je handen losjes op het stuur. En schuif ze over het stuur als je een bocht neemt (zorg dat je zelf altijd met een rechte rug op de fiets zit).
  • Let op met de stoeprand. Hou steeds ongeveer 20 cm afstand van de rand.

De belangrijkste verkeersregels en -borden

Sorry, even geduld.  Je vindt ze binnenkort op deze plek.

Alvast dit:

De bakfiets is geen fiets maar wel een rijwiel met drie wielen, met een breedte van minder dan 1 meter en met een hulpmotor voor trapondersteuning. Omdat de fiets minder dan 1 meter breed is, mag je er wel mee op het fietspad.  Toch zijn er belangrijke aandachtspunten en een aantal andere regels.
Wordt vervolgd.